3 листопада: це цікаво знати

Posted by

У народі 3 листопада вшановували преподобного Іларіона і спостерігали за погодою: «У листопаді іній на деревах – на морози, а туман – на відлигу».

Народні прикмети на 3 листопада:

  • якщо на Іларіона випав сніг, значить на наступний рік буде урожай хліба;
  • якщо випав сніг і залишився на гілках дерев – найближчим часом снігопади не пройдуть;
  • якщо дим іде вгору, значить погода буде ясною і сонячною;
  • якщо 3 листопада буде дути тепле повітря – прийде затяжна відлига;
  • якщо захід червоний, а після нього ясне зоряне небо, то потрібно чекати на мороз і ясну погоду;
  • не можна відправлятися у подорож, щоб не зіткнутися з неприємностями;
  • бажано нічого не підіймати з дороги, адже знайдена річ може принести нещастя;
  • не можна говорити погані речі про людей.

За церковним календарем 3 листопада вшановується пам’ять преподобного Іларіона Великого та Іларіона Псковоезерского. Іларіон Великий жив у III-IV ст. на території Палестини, а Іларіон Псковоезерскій – неподалік від Чудського озера в XV столітті. Іларіон Великий спочатку навчався наук в Олександрії, а потім повернувся на батьківщину і вирішив піти до відлюдників, які проживали неподалік від Гази. Саме Іларіона Великого вважають засновником перших монастирів в Палестині. Він активно займався проповідуванням, а в кінці свого життя вирішив відправитися в Єгипет, де і помер після того, як вклонився могилі Антонія Великого. Помер Іларіон на острові Кіпр, причому, передбачив свою смерть раніше.

Що стосується Іларіона Псковоезерского, то він був учнем преподобного Ефросина Псковського і відомий як засновник Озерського Покровського монастиря на березі річки Жовчі, що впадає в Чудское озеро. Саме Іларіон став першим його настоятелем, а сама обитель згодом стала досить відомим релігійним центром. Причому, православ’я швидко поширювалося серед місцевих жителів, навіть всупереч близькості Лівонського ордену.

Іменинники 3 листопада:
Іларіони, Аркадії, Феофіли, Якови.

3 листопада народилися:

1898 – Дмитро Фальківський (Левчук) – український поет, прозаїк, сценарист. Автор окремих збірок поезій «Чабан», «Обрії», «На пожарищі», «Полісся».

3 листопада відзначають:

  • День інженерних військ.
  • День ракетних військ і артилерії.

Події 3 листопада:

1493 – Христофор Колумб відкрив Домініку.
1871 – у Центральній Африці знайдена зникла експедиція Девіда Лівінгстона.
1888 – знайдена остання жертва Джека-Різника.
1903 – Панама за підтримкою США відокремилася від Колумбії.
1903 – нідерландський фізіолог В. Ейнтховен розробив електрокардіограф.
1905 – Велике князівство Фінляндське отримало автономію в складі Російської імперії.
1918 – Угорщина оголосила про своє відділення від Австрії.
1918 – Буковинське віче вирішило приєднати Північну Буковину до ЗУНР.
1918 – на станції Скороходове (біля Полтави) зустрілися Гетьман України П. Скоропадський і отаман Війська Донського П. Краснов для договору про українсько-донський кордон.
1918 – Кільське повстання, почалася Листопадова революція в Німецькій імперії.
1927 – у Нью-Йорку під річкою Гудзон відкритий тунель Голланда – перший у світі підводний тунель для транспорту.
1937 – у Києві арештований російський революціонер, народний комісар освіти Української РСР Володимир Затонський.
1937 – у Соловецькому таборі особливого призначення за вироком Трійки розстріляний Лесь Курбас. У списку «українських буржуазних націоналістів», розстріляних 3 листопада також Микола Куліш, Матвій Яворський, Володимир Чеховський, Валер’ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер’ян Поліщук, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Михайло Козоріс, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий та інші. Загалом, в один день за рішенням несудових органів, було страчено понад 100 осіб представників української інтелігенції – цвіту української нації.
1941 – вермахт захопив Курськ і Феодосію.
1941 – у Бердичеві розстрілом близько 2000 євреїв фактично завершилася ліквідація єврейського населення, яка тривала з липня 1941.
1943 – почалась Битва за Київ.
1974 – у Бердянську сержант-прикордонник військ КДБ СРСР під впливом алкогольного сп’яніння захопив бойовий арсенал прикордонної застави та вийшов на вулиці міста де відкрив вогонь з автомату Калашникова по перехожих. Сім громадян було вбито відразу, вісім поранено.
1988 – у СРСР дозволене викладання мови іврит.
1992 – президентом США був обраний Білл Клінтон.
1995 – учені Техаського університету уперше виділили ген грудного раку.
1996 – в аеропорті Донецька кілери в масках розстріляли народного депутата України, відомого бізнесмена Євгена Щербаня.
2007 – прем’єра в Україні серії «The Farnsworth Parabox» мультсеріалу «Футурама».

Чи знаєте ви, що:

Сьогодні вшановуємо роковини «розстріляного Відродження»

3 листопада 1937 року було розстріляно, як зазначалося у «розстрільних списках», 134 «українських буржуазних націоналісти». Сталося це в урочищі Сандармох (Карелія, РФ), що у документах радянських спецслужб значилося як «обычное место расстрелов». За даними Українського інституту національної пам’яті, у цьому «звичайному місці» загалом стратили близько 7 тисяч людей 60 національностей і 9 релігійних конфесій. Серед них було майже 700 українців…

Втрати 3 листопада 1937 року стали особливо трагічними для України, адже лише за один день за вироками позасудових органів без слідства і суду був знищений тогочасний цвіт української нації – «вороги радянської влади», віком від 36 до 50 років, представники справжньої прогресивної інтелігенції.

Серед них – видатний режисер-реформатор, фундатор нового українського театру Лесь КурбасМикола Зеров – поет, перекладач західноєвропейської та античної літератури, лідер «неокласиків»; один із найталановитіших українських прозаїків Валер’ян ПідмогильнийМикола Куліш – драматург, громадський і освітянський діяч, газетяр, редактор; Матвій Яворський – історик, науковець, академік Всеукраїнської академії наук; Володимир Чехівський – політичний і релігійний діяч, голова Ради народних міністрів і міністр закордонних справ УНР, за керівництва якого 22 січня 1919 року був проголошений Акт злуки УНР і ЗУНР; Антін Крушельницький – письменник, літературний критик і літературознавець, педагог; Степан Рудницький – географ та історик, засновник картографічного напрямку в українській географії; Мирослав Ірчан – драматург, публіцист, перекладач, журналіст, історик, видавець; Сергій Грушевський – небіж Михайла Грушевського, професор, історик…

Було встановлено, що в’язнів в урочищі Сандармох розстрілював з револьвера особисто капітан держбезпеки Михайло Матвєєв (іноді за допомогою помічника Алафера). Ці масові страти зарахувати тоді до 20-річчя так званої «Жовтневої революції». А урочище Сандармох як місце розстрілів стало відоме після тривалих пошуків лише влітку 1997 року..